IFW 1. Gün: Günseli Türkay 2011 İlkbahar-Yaz / IFW Day 1st: Günseli Türkay 2011 Spring-Summer

‘İstanbul Moda Haftası’nın ilk günün benim için ikinci defilesi başlaması gereken saatten neredeyse 30-40 dakika geç başladı. Organizasyonun bozukluğu görülmeye değerdi. IFW’in ikinci düzenlenişi demeye bin şahit lazımdı. Zira herkes birbirinden habersizdi. Herkes barkot okutma yerinde saat 18.00’e doğru sıralanınca ve kalabalık artınca hemen “lütfen basın sağa, davetliler sola” diye böldüler. Zira bölünen gruplar abartmıyorum 7 adım ötede aynı kapının önünde yine yığın oldu. 10 dakika bekleyişin ardından “tamam geçin” sesinin duyulması ve “kim izin verdi girişlere, daha içerde prova var” haykırışı arasında sadece 10 saniye vardı! Bizim de dâhil olduğumuz ipini koparan ilk grup kırmızı koridor sonunda yine son kapının önünde durduruldu. Bizden önce içeri sızan 8-10 kişi yaka paça çıkarıldı! Bir 15 dakika da o kapıda bekletildikten sonra nihayet içeri girilebildi. Ancak tüm bu bekleyiş ve çileye deydi. Zira, Vogue Türkiye dergisinin [voguemag.com.tr] davetlisi olarak katıldığım Günseli Türkay defilesi bence süperdi! 
‘Tablo Resimler’ konseptli koleksiyonunda; Londra'da yaşayan Bora Akıncıtürk ile Şili'nin başkenti Santiago'da yaşayan Lavina Yelb 5 seneyi aşkın bir süredir internet üzerinde birlikte yarattıkları dijital resimleri parçalarında tam ismi gibi “bir tablo” ziyafetinde sunuyor. Punk* etkisinin belirgin olarak hissedildiği parçalardaki renkli mi renkli desenler, geometrik şekiller, kesimler ve onlara tam bir ahenk içinde eşlik eden aksesuarlar bence gerçekten görülesi ve sahip olunasıydı. Bu noktada belirtilmesi gerek ki, hem defilenin styling’de hem aksesuarlarında Deniz Berdan’ın imzası yer alıyor. Zaten hâlihazırda DB Junk adlı ve deniz-berdan.blogspot.com adresli blog’unu takip edip oradaki yaratımlarını bilenler stilde onun da parmağı olduğunu kolaylıkla anlayabiliyor. Aksesuarlarda malzeme olarak plastik etkisi verebilen pleksi kullandığını belirten Deniz Berdan ağırlıklı olarak Aaahh!!! Real Monsters’tan** esinlendiğini açıkça ifade ediyor.
* Punk kültürünün, 1970’lerin ortasında prog rock ve heavy metal olarak adlandırılan müzik türlerine karşı bir hareket ve isyan olarak ortaya çıktığı görülmektedir. Kültür, minimalist sistem karşıtı müzik punk rock’a dayanmaktadır. Punk, kendi giyim tarzı, felsefesi, edebiyatı, dansları ve görselliği ile sağlam bir alt kültür oluşturmuştur. Oluşturduğu kültür popüler kültüre kaynaklık etmekle beraber kendi içinde alt kültürler de oluşturmuştur. Punklar içinde bulundukları durumu protesto etmek için ellerindeki her malzeme ile bedenleri de dâhil, kendilerini ironik bir biçimde ‘toplumsal atık’ olarak sunmaktadırlar. Bu bağlamda anti-moda olarak nitelendirdikleri giyim tarzlarının ana unsurları arasında; zincirler, deriler, çengelli iğneli deri ceketler, parçalanmış giysiler, rengârenk ve dikleştirilmiş rahatsız edici saç biçimleri ve bedene iliştirilmiş çengelli iğne ve benzerlerini saymak mümkündür.
** Aaahh!!! Real Monsters: 1994-1997 yılları arasında ABD’de Nickelodeon kanalında yayınlanan bir tv animasyon serisidir. Konusunu; yeraltında yaşayan, hilkat garibesi olmak için tasarlanmış diri vücutlarıyla belli dönemlerde yeryüzüne çıkan, amaçları insanların ödünü kopartmak olan birtakım yeni yetme "canavar"lar ve bunların yer altında "canavar ilim irfan yuvası" denilebilecek okullarında öğretmenleriyle birlikte yer aldıkları maceraları oluşturmaktadır.
After waiting almost 30-40 minutes, finally we managed to watch my second show (as a guest of Vogue Turkey magazine [voguemag.com.tr]) from Istanbul Fashion Week which was Günseli Türkay’s and it was definitely worthy of waiting! In my opinion, it was fabulous! In her ‘Portrait Pictures’ named collection, she presented the digital pictures which had been created by Bora Akıncıtürk (lives in London) and Lavina Yelb (lives in Santiago, Chili) for 5 years on her clothes like a feast of portraits truly on behalf of its name. On the items of the show which Punk effect was obvious, colorful designs, geometric symbols and accessorizes which accompanied them perfectly were absolutely a must to see and to buy. At that point, it has to be said that both the show’s styling and the creation of accessorizes belong to Deniz Berdan. To someone who knows her blog which has the name DB Junk on berdan.blogspot.com web address, can notice immediately the resemblance between these accessorizes and her other styling concepts on her blog. In this content, she said that she had her muse from Aaahh!!! Real Monsters*.
* Aaahh!!! Real Monsters (1994-1997), is an American animated television series about adolescent monsters in training, developed by Klasky Csupo for Nickelodeon. The show focuses on three monsters in particular (Ickis, Oblina and Krumm), who attend an institute for monsters under a city dump and learn to frighten humans. Many of the episodes revolve around the monsters making it to the surface in order to perform "scares" as class assignments.
Goncacım'ın kamerasından / From dear Gonca's camera..
Foto/Photo:
http://blog.markafoni.com/2010/08/25/ifw-gunseli-turkay-2011-ilkbaharyaz/#more-7344

*** Resmi büyütmek için üzerine tıklayın.. / Click on the picture for bigger image..

Comments

Popular Posts