Boncuk Kahvesi, Arasta / Safranbolu..

özellikle İzmir'de bizim buralardaki (Bornova) kafeleri (artık 1-2si hariç sadece 1-2 tane demek zorundayım) gördükçe aklıma nedense hep bu kafe 'Boncuk Kahvesi' geliyor.
seneler önce şeker mi şeker bir Safranbolu gezisinde karşımıza çıkmıştı. gitmeden önceki 'görülmesi gereken yerler' araştırmamda adına Safranbolu gezilerine dair her yazıda rastlamış ve listemizin ilk sırasına adını yazmıştık. böylesine tatlı, adeta bir patika yoldan geçerken karşımızda, Hansel ile Gratel'in şekerden kulübeleri gibi karşımızda belirince adeta aşık olmuştuk. bir kafe bu kadar mı şeker, bu kadar mı sıcak, bu kadar mı sempatik olur. bizim gibi düşünen çok olacak ki (dayanamayıp gezinin her gününde uğrayışımızda hep ama) hep kalabalıktı. 

Bebek-İstinye Park-Etiler-Nişantaşı dörtgenindeki ve oradakilere benzerleri dışında tutuyorum ama bazı kafeler ya da daha doğrusu çoğunluğu estetikten, göz zevkinden uzak oluyor. kimse ne Boncuk Kahve ne de Bozcaada'daki Rengigül gibi zevk sahibi, estetik ihtiyaçları da gidermeyi gözeten zihniyette olamıyor. olmuyor. ve bu beni çok üzüyor. zira hiçbir zaman sadece bir kahve veya çay içmek için değil (herkes bunu evde yapabilir), sevdikleriyle keyifli ve güzel bir ortamda, zevk verir şekilde bir şeyler yudumluyor.
görsellerde ayrıntılı görebileceğiniz gibi bir Türk kahvesini, demli bir bardak çayı, mis kokulu salebi, renkli bir bitki çayını kim istemez bu kadar özenli bir sunum eşliğinde içmek. aslında temel basit: dekorasyonundaki gibi aslında özde sadece demir birer sandalye-masa, bardak ve tabak var ancak bir dal çiçek, renkli bir boncuğun duvardan el sallaması olaya bir atmosfer katıyor, gözü okşuyor, hazzı pekleştiriyor..sormak lazım o zevksiz, tek tip, estetikten yoksun 'cafe!!' işletmelerine; bu kadar mı zor bunu yapmak?!!
kısacası 1661'den beri yaşayan ve hala zevk veren böylesi bir 'kahve'ye..özünden kaybetmeden varoluşunu sürdüren bu mekana..Arasta'ya yolunuz düşerse mutlaka uğrayın..düşmezse de düşürmeye değer olduğunu da aklınızın bir köşesinde tutun derim..
Üstte dut şerbeti eşliğinde sıcak salep.. Altta çiçek bezeli tepside cezvesiyle Türk kahvesi..
Solda; bal eşliğindeki bitki çayı.. Sağda minik çaydanlığın eşlik ettiği demli bir Türk çayı.. 

Comments