Hidden Figures..

26 Şubat 2017 tarihinde belirlenecek olan Oscar Ödüllerinin, bu seneki en iyi film adaylarından biri olan Hidden Figures, iyi olmasına iyi bir filmdi ancak kanımca bu adaylığı hak edecek kadar değildi. Evet yine, en azından benim için, Oscar adaylığı sayesinde bilmediğim bir şeyleri öğrenmiş oldum. Aksi halde belki de izlemeyecek ve böylece o dehşet zeki kadınların varlığından, yaşadıklarından, başardıklarından haberdar olamayacaktım. O açıdan tamamdır, sırf bunun için de bakılabilir.
Ancak sinemasal açıdan ben istediğimi bulamadım. Bir kez oyuncular, nedense, ço enteresan ve beklenmedik bir şekilde, hiç karakterlere oturmamıştı. Bir türlü kadınları da adamları da o karakterlerle bütünleştirip filmin içine giremedim. Çok eğreeti durmuşlardı. Belki gerçekteki hallerine uyanlar onlar olduğu için seçilmişlerdir ancak bu kadar mı oynayamazlar.
Diğer yandan tam olarak etki ettikleri bilimsel (yoksa matematiksel mi demeliyim) bir başarının şöyle bütünsel olarak ortaya konduğu düşünmüyorum. O da filmi amaçsız, sonuçsuz bırakıyor kanımca. Evet dehşet zekiler, çok kıskanıyorsunuz, iyi bari o kadar zekilikleri harcanmamış, amcamız sayesinde bir nebze olsun diğerlerinden daha bi itibar görmüşler diyorsunuz, uçlu kalemin ortaya çıkışı gibi minik anekdotlarla tebessüm ediyorsunuz ancak o kadar. Tarihsel ilerlemeyi de tam kavratamıyor, olayları silip silik anlatıyor, ya da daha doğrusu ‘ay çok mu anlatsam, yok ucundan mı versem’ derken sizi havada asılı bırakıveriyor.
Sonuç nedir derseniz; ödül sezonunun tüm adaylarını izlemek isteyengillerdenseniz eli mahkum bakıcaksınız; yok değilseniz izlemezseniz de bir şey kaybetmezsiniz. Matematiksel denklemlerden hoşlanıyorsanız ise bayağı size bilmece dolu keyifli bir seyirlik olur derim ;)

Popular Posts