Una Mujer Fantástica [A Fantastic Woman] ..

Evet, bu senenin Oscar Ödülleri’nde, en iyi yabancı film dalındaki 5 adaydan biri olan Şili yapımı film ile karşınızdayım :) Ancak söyleyeceklerim o kadar da fantastik değil! Çünkü ne yazık ki beklediğim kadar memnun kalmadım. Belki klasik, çok şey beklediğim için öyle oldu ama ne bileyim çok bambaşka bekliyordum. Bir kere farklı kültürlerin filmlerini çok beğenirim, en basitinden bana çok yabancı, hiç bilmediğim bir konseptte çıkarırlar konuyu, çok farklı bir çerçeveden sunarlar genelde. Mesela sanırım geçen sene izlediğim The Constituion adlı Hırvat filmi öyle miydi ya, aman aman, hatırlarsanız öve öve bitirememiştim. Muhteşemdi. O da sonuçta aynı çekirdek fikir üzerinden işliyordu. Ama A Fantastic Woman asla o yoldan gidememiş. Beni hayal kırıklığına uğrattı.
Konuyu, en azından beni etkileyecek şekilde anlatamamakla kalmamış, kendi kültürüne dair, Şili’ye (Medel’ciğimize selam olsun :) ) dair hiçbir detay vermemiş. Öküzlüğün, her ülkede benzer olduğu detayları da hiç etkileyici değildi. Bir de kafamda, gereksiz yere bir sürü soru işareti bıraktı.
SPOILER
Polisin dediği gibi bir şiddet varmıymış mı geçmişte; yaş farkı bağlamında, o ima edilen süistimal olmuş mu gerçekten; kadın niye merdivenden düşmeyi ısrarla söylemiyordu; karısıyla hâlen evli miydi; kilitli dolapta bomboş gördüğü ‘aydınlanma’ ne biçim bir şeydi ki; hastaneden niye kaçtı; cenazeye gitmeme gitmeme, sonra gidip saniyesinde kaçma ne idi öyle anlamsızca; ameliyat olmadı ise sebebi ne idi ki altında mühim bir şeyler varmış imajı yaratılıp durdu.. vs vs tonla anlamsız soru işareti bıraktı.
SPOILER BİTTİ
Kısacası bizim Ayla’yı izlemedim ama başka bir ülkenin adayına kesin yazık olmuş (aynı Bayern’e yazık olacağı gibi :) ). Bence adaylığını hiç hakkedecek kalitede olmamış. En azından benim için. Benzer tip film bakmak isterseniz, ya da isteyin veya istemeyin, siz izlemediyseniz The Constitution’ı kesin izleyin :) bunu boş verin derim.
Not: İster misin benim bu kadar manasız bulduğum film Oscar’ı alsın! :) Gülerim vallahi..
Meraklısına: Bir de filmde beğendiğim sinematografik ennn güzel kare, şu aşağıdaki, yolda yürürken şiddetli bir rüzgar çıkınca zorlukla adım atma sahnesi idi. İtalyanca afişine kapak yapmışlar da neyse ki, bu vesileyle bulup paylaşabildim ;) 

Comments